ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ
ΥΛΙΚΑ:
1000 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι
10 γρ. ξηρή μαγιά
– αλάτι
630 ml νερό
20 ml ξίδι βαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με την μαγιά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και το ξύδι και ζυμώνουμε για 6 λεπτά στο χέρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ζυμώνουμε για άλλα 4 λεπτά στο χέρι. Προσέχουμε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι.
Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φραντζόλας.
Αλείφουμε με λάδι δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης, και τα τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
Ψήνουμε στους 190°C για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Πηγή: archaiamessini.gr