Τι είναι η ροβίτσα και πώς θα τη μαγειρέψετε

Η ροβίτσα είναι ένα νοστιμότατο όσπριο, λιγότερο δημοφιλές όμως από τα υπόλοιπα όσπρια, που μας αρέσει πολύ, γι αυτό και σας μαθαίνουμε ό,τι αξίζει να ξέρετε γι αυτήν.

Τι είναι
To μέγεθός της είναι μικρό, ίσως και μικρότερο από της φακής, ενώ ξεχωρίζει και για το πράσινο χρώμα της. Στα μεγάλα ατού της, ότι δεν χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς.

Που παράγεται
Η ροβίτσα χρειάζεται ορεινό και άγονο μέρος για να φυτρώσει. Στην Ελλάδα δεν γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια ροβίτσας, αλλά υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές στην Καλαμάτα καθώς και κάποιοι στην περιοχή των Καλαβρύτων (το στιφάδο της ροβίτσας εκεί θεωρείται τοπική σπεσιαλιτέ).

Καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί όμως, γίνεται εισαγωγή από χώρες του εξωτερικού. Αν βρεθείτε σε μαγαζί που πουλάει χύμα όσπρια, ψάξτε την και μαγειρέψτε την εύκολα αφού είναι πεντανόστιμη, ανάλαφρη, γρήγορη στο μαγείρεμα και καλόβολη.

Τι μας προσφέρει
Το μικρούτσικο αυτό όσπριο είναι θρεπτικότατο αφού περιέχει πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλλιο καθώς και πολλές βιταμίνες. Η ροβίτσα είναι ιδανική τροφή για χορτοφάγους, ακόμα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Πώς θα τη μαγειρέψετε
Μαζί της μπορείτε να φτιάξετε πολλά και νόστιμα πιάτα. Συγκεκριμένα, ταιριάζει πολύ σε μαγειρευτά και σούπες και δίνει πολύ ωραίες, πράσινες βελουτέ καθώς και πουρέ. Επίσης, μπαίνει σε σαλάτες και σε διάφορα κρύα πιάτα και με ροβίτσα μπορείτε φτιάξτε και χορτοφαγικά κεφτεδάκια.

 

Πηγή: www.olivemagazine.gr